Om kryssing:
Det er når du begynner å notere ned alle fuglearter du ser, at morroa begynner!! Eller noe som er
lettere, du laster ned fra nettet oversikt over alle norges fugler som kan hete f eks. Norgeslisten pr 31.12.20......- The norwegian bird list. Og krysse av på denne for fugler du har sett.
Feltornitologene og Norsk Ornitologisk Forening har krysserlister og eget meldesystem. (se egen link)
Jeg anbefaller at du også printer ut listene og legger de i en perm. Man bør ikke ha alt digitalt, morsomt å ha noe fysisk å vise fram.
Og alt du trenger er kun en fuglebok, kikkert og en notisbok.. Å kikke på fugler er for alle i alle aldre. Tenk på alle som ikke kan noe om fugler. Gi de en fuglebok og kikkert. (presang tips!) Mange går mye turer men uten å se en fugl! dere går glipp av mye-- og her får dere en liten innføring og inspirasjon til å begynne. (en hobby forlenger livet)
Her er noen bøker og magasiner som er et must for fugleelskere
Her fant jeg noen til i bokhylla.
En del av hobbyen er også å se sjeldene fugler og å reise litt, sjekker artobservasjoner på nett eller BirdAlarm, --hva andre har sett-,-- "båndkorsnebb i tøyenparken, den må jeg ha med! Isfugl i halden eller en styltesnipe i trøndelag", Så pakker vi kikkert og kamera og drar for å se om vi er heldig denne gang.
Og mange reiser langt for en sjelden fugl. Men mest artig er det om man oppdager en sjelden fugl selv.
En meningfull hobby er det og svært lærerikt, samtidig et konkurranse moment i
det hele, hvor mange arter får jeg krysset i år? osv. -kan det bli bedre? :-)
Men mange er også fornøyd med å se fuglekongen i grana eller å få se flaggspetten på nært hold som trommer på lysstolpen fordi de hadde kikkerten med på tur.
Litt teknisk:
Jeg bruker en Vortex viper 8x42 kikkert og har Nikon kamerautstyr.
Stativ bruker jeg ikke , det hemmer for mye, til nød et ett bens stativ.
Tunge teler har jeg solgt. Super zoom kameraer er best for fuglekikkere. De er lette og gir mer enn gode nok bilder. Og ikke minst, du får nærbilder av fuglene på langt hold.
.
Ta med familien også. (iallefall noen ganger :-) Sønnen min har fått intressen og nå i vinter måtte vi ut for å se om vi så fjellrypa i oslo. Det gikk jo rykter at fjellrype var observert på ryen i Oslo. Så vi tok en tur. Ingen fuglekikkere å se når vi ankom. Gikk litt runt, men så ingen rype. Men ved et gjerde fikk vi plutselig se den, 5 meter fra oss, artig. Og Pål fikk en fin opplevelse.
Ser du rypa?
Rødstrupa er en koselig fugl, kommer igjen år etter år i hagen vår. Sikkert ikke samme fugleparet men kanskje ungene finner veien tilbake? Små fugler blir ikke så gamle, lever de et par år er det bra.
Vintererla er en pen fugl, denne så jeg i Skien